Jak pokazują badania, Polacy są coraz bardziej skłonni, żeby zadbać o swoje zdrowie. Uważniej obserwują swój organizm, więcej są w stanie wydać na suplementy diety. Jednak świadomość korzystnego wpływu bakterii probiotycznych na zdrowie nadal zbyt miska. A szkoda, ponieważ dbałość o dobrostan osobistego mikrobiomu, poprzez jego uzupełnianie o dobroczynne bakterie probiotyczne może przynieść naszemu zdrowiu wymierne i zauważalne korzyści.
Kiedy probiotyki?
W zdecydowanej większości przypadków sięgamy po preparaty probiotyczne dopiero w momencie wystąpienia nieprzyjemnych objawów dysbiozy (zaburzenia mikoflory przewodu pokarmowego), takich jak biegunki i zaparcia, wzdęcia, przelewania, bóle brzucha, czy utrata apetytu. Często nie zdajemy sobie sprawy, że mikroflora jelitowa to ponad 1500 gatunków żywych organizmów, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, nie tylko przewodu pokarmowego.
Codzienny stres, życie w biegu, nieodpowiednia dieta – to czynniki prowadzące do zaburzeń równowagi flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, a co za tym idzie – pogorszenia funkcjonowania naszego organizmu. Kluczem do zachowania dobrego zdrowia i uniknięcia nieprzyjemnych objawów jest PROFILAKTYKA. A wstępem do niej powinno być zrozumienie istoty działania bakterii probiotycznych.
Co to są probiotyki?
Probiotyki to mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści dla organizmu. Jednak to nie wszystkie warunki, jakie musi spełnić bakteria, aby móc nazywać się probiotykiem. Według WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) „dobry” probiotyk powinien być przede wszystkim odporny na działanie enzymów trawiennych, żółci i bardzo niskie pH soku żołądkowego oraz wykazywać zdolność przylegania do komórek nabłonka jelitowego człowieka i do kolonizacji jelita. Musi również zachować żywotność w układzie pokarmowym człowieka i chronić nas przed mikroorganizmami patogennymi.
Najczęściej wykorzystywane w żywieniu są szczepy bakterii probiotycznych należące do mikroorganizmów z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Enterococcus, a także Propionibacterium oraz drożdży np. Saccharomyces boulardii. Korzystne działanie probiotyków w organizmie człowieka przebiega różnymi drogami tj. poprawa funkcji bariery nabłonkowej (zapobieganie przedostaniu się patogenów oraz zapewnienie niezakłóconej wymiany składników odżywczych), stymulacja systemu immunologicznego (odpornościowego), a nawet konkurencja o składniki odżywcze i miejsce przylegania z mikroorganizmami patogennymi.
Jak działają probiotyki w naszym organizmie?
Korzystne zmiany, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem probiotyków to zwiększenie
liczby pozytywnej mikroflory jelitowej, a u osób chorych zmniejszenie ilości flory szkodliwej i przywrócenie równowagi mikrobiologicznej między szczepami. Mówiąc ogólnie, probiotyki zapewniają homeostazę mikroflory jelitowej, a tym samym zapobiegają wystąpieniu wielu chorób. Bakterie probiotyczne mogą także produkować witaminy: B1, B2, B6, B12, niacynę, kwas foliowy, stymulować powstawanie kwasów organicznych i aminokwasów. Wytwarzają także enzymy – esterazy i lipazy oraz koenzym A, Q, NAD i NADP. Z innych bardzo istotnych produktów metabolizmu bakterii probiotycznych warto wymienić substancje antybiotyczne, takie jak: acidofilina, bacytracyna, laktacyna, związki antykancerogenne i immunosupresyjne.
Jak widać, probiotyki są niezaprzeczalnym wsparciem dla naszego organizmu. Źródłem probiotyków mogą być produkty lecznicze, suplementy diety oraz żywność funkcjonalna. Najbardziej naturalną i korzystną dla naszego organizmu formą podania dobroczynnych bakterii są jednak Płynne produkty spożywcze zawierające żywe, witalne i w pełni aktywne szczepy bakterii probiotycznych. Te są gotowe do natychmiastowego działania, odpowiednio w całej przestrzeni układu pokarmowego , a co ważne – już na wstępie zasilają organizm wspierającymi nasz organizm metabolitami zawartymi w płynnym produkcie.