Dieta w chorobie Hashimoto to dieta, której podstawowym motywem jest ułatwienie farmakoterapii przez aktywację syntezy hormonów tarczycy oraz tkankowej konwersji T4 do T3, przyspieszenie przemiany materii i osłabienie reakcji zapalnych płynących z autoagresji systemu immunologicznego. Dobrze ułożona dieta może także zmniejszyć symptomy asystujące dolegliwości, takie jak zaparcia, wchłanianie wody w systemie, lub podniesiony poziom cholesterolu.
Czemu dieta przy Hashimoto jest tak istotna?
Objawy dolegliwości zmniejszają nie jedynie środki, lecz także dobra dieta, jaka pozwoli uzupełnić potrzebne elementy żywieniowe oraz doprowadzić do remisji. Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto niejednokrotnie zmagają się z za dużym poziomem cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, natomiast również ze podwyższoną wagą ciała. Szybkie przyjmowanie na wadze sprawia, iż chorzy próbują ścisłych diet, lecz choćby wielkie zmniejszenie ilości zjadanych kalorii nie jest w stanie przynieść zadowalających efektów.
Hashimoto oraz dieta na redukcję
Późno rozpoznana choroba Hashimoto przeważnie okazuje się nadwagą, natomiast często otyłością. Nawiasem mówiąc, mnóstwo kobiet widzi kłopoty ze zdrowiem właśnie wówczas, jeśli waga za szybko wskazuje jeszcze większe pomiary. Więc istotną podstawą tworzenia diety przy Hashimoto jest redukowanie liczby zjadanych kalorii. Zmniejszając treściwość jedzonych pokarmów, nie wolno natomiast przesadzić, więc istotna jest konsultacja ze specjalistą oraz dietetykiem. Jedzenie za małej ilości kalorii również utrudnia działanie tarczycy, absurdalnie wzmagając chorobę.
By uzyskać dobrą wagę przy występującej chorobie Hashimoto, poza stałym przyjmowaniem poleconych poprzez specjalistę środków, należałoby zacząć wykorzystywanie diety o ujemnym bilansie energetycznym, zatem mającej mniej kilokalorii aniżeli tego potrzebujemy do utrzymania dotychczasowej wagi ciała. Postępy procesu odchudzania są przede wszystkim uzależnione właśnie od energetyczności diety Hashimoto, więc niezmiernie istotnym jest dobre określenie własnego zapotrzebowania.
Dieta powinna być bogata w selen
Selen jest mikroelementem potrzebnym do dobrego działania systemu. Ma on wartości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Zwiększa on również produkcję hormonów tarczycy. Sam gruczoł tarczowy jest w naszym systemie aparatem o najwyższym natężeniu tego pierwiastka w tkance. Więc również, selen gra istotną funkcję w odpowiednim działaniu tarczycy. Wydaje się, iż jedzenie artykułów bogatych w tenże mikroelement może być przydatne przy niedoczynności tarczycy.