Refluks żołądkowo-przełykowy daje nieprzyjemne objawy, jak pieczenie przełyku, kwaśne odbijanie, które można złagodzić domowymi sposobami. W problemach żołądkowych pomagają ziołowe napary, np.: z rumianku, szałwii lub melisy. Podrażnienia śluzówki przełyku złagodzi wywar z siemienia lnianego. Osoby z refluksem powinny unikać ostrych przypraw, gazowanych napojów czy owoców cytrusowych.
Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego
Refluks żołądkowo-przełykowy to zespół objawów występujących w wyniku zarzucania treści pokarmowej do przełyku, Przypadłość powoduje kwaśne odbijanie się, zgagę, uczucie gorzkiego posmaku w ustach, ból gardła, pieczenie za mostkiem a także nudności. Domowym sposobem na refluks jest np. unikanie jedzenia pokarmów, które pobudzają wydzielanie kwasu w żołądku.
Choroba refluksowa – czego unikać?
Jedną z metod leczenia refluksu jest wyeliminowanie złych nawyków, które negatywnie wpływają na górną część przewodu pokarmowego, jak: noszenie ciasnych ubrań (zwłaszcza uciskających brzuch), leżenie po posiłkach, ćwiczenia fizyczne tuż po jedzeniu czy palenie papierosów. Na refluks żołądkowo-przełykowy źle wpływa stres, dlatego w miarę możliwości należy unikać sytuacji stresogennych. Osoby chore powinny wykluczyć z diety produkty, które pobudzają wydzielanie kwasu w żołądku, a także powodują rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku (LES). Są nimi, np.:
- produkty o wysokiej zawartości błonnika, np. ciemne pieczywo,
- mocna kawa i herbata,
- ostre przyprawy, np. chili, pieprz,
- gazowane napoje,
- czekolada w każdej postaci,
- sok pomidorowy,
- alkohol,
- cytrusowe owoce oraz soki,
- kapusta kiszona,
- czerwona papryka,
- cebula,
- czosnek,
- sól kuchenna,
- galareta.
Chorując na refluks żołądka, należy całkowicie zrezygnować z jedzenia smażonych na oleju potraw. Zamiast smażenia można skorzystać z innych metod przygotowywania posiłków, np. gotowania na parze czy pieczenia w piekarniku.
Jakimi ziołami leczyć refluks?
Refluks można leczyć ziołami. Na dolegliwości żołądkowe pomoże napar rozmarynu lekarskiego. Zioła pobudzą działanie pęcherzyka żółciowego oraz przyspieszą usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Koper włoski jest pomocny przy zagazowaniu i wzdęciach. Rumianek działa przeciwskurczowo oraz ma bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości. Nieprzyjemne objawy refluksu złagodzi również napar z melisy lub szałwii, które zmniejszają napięcie układu nerwowego. Przyprawy, które dobroczynnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, to np.: majeranek, bazylia, kminek, koper, oregano.
Refluks żołądkowo-przełykowy a siemię lniane
Na podrażnioną śluzówkę przełyku pomaga siemię lniane. Wystarczy kilka łyżeczek siemienia lnianego zalać wrzątkiem i poczekać, aż przestygnie. Napar powinien mieć konsystencję gęstego kisielu. Napój najlepiej wypić tuż przed snem, dodając do niego odrobinę mleka lub ciepłej wody.
Miód i aloes na refluks
Sok z aloesu jest skuteczny w zwalczaniu problemów żołądkowych. Śluz znajdujący się w aloesie tworzy barierę ochronną dla błony śluzowej żołądka, a także łagodzi stany zapalne oraz nadkwaśność. Właściwości alkalizujące soku aloesowego regulują pH żołądka, przez co zmniejszają nieprzyjemne objawy refluksu, takie jak: pieczenie czy kwaśne odbijanie. Do soku można dodać łyżkę miodu, który jest naturalnym źródłem błonnika wspomagającego trawienie i redukującego wzdęcia.