Niskokaloryczny, nie powodujący próchnicy, bezpieczny dla diabetyków i w dodatku słodszy od samego cukru! Brzmi jak cechy idealnego słodzidła? A to jeszcze nie wszystko! Jeśli chcesz poznać więcej przydatnych informacji na temat ksylitolu i jego wyjątkowych właściwości, przeczytaj poniższy artykuł.
Ksylitol – co to takiego?
Mimo, że nazwa ‚ksylitol’ może brzmieć dla nas nieco obco, to nie powinna ona budzić w nas żadnych obaw. Ksylitol to alkohol cukrowy naturalnie występujący w przyrodzie w wielu produktach roślinnych. Znajdziemy go między innymi w śliwkach, truskawkach, malinach, kukurydzy czy kalafiorze. Pod względem wyglądu przypomina on tradycyjny biały cukier – ma postać białego, krystalicznego proszku.
Czym charakteryzuje się ksylitol?
Główną zaletą ksylitolu jest jego niska kaloryczność – dostarcza on do organizmu o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób na diecie redukcyjnej. Dodatkowo posiada on niski indeks glikemiczny, a jego metabolizm przebiega bez udziału insuliny. Te cechy czynią go produktem całkowicie bezpiecznym dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością.
Ksylitol – właściwości prozdrowotne
Coraz więcej mówi się o pozytywnych korzyściach zdrowotnych płynących z zastąpienia cukru ksylitolem. Wyniki badań donoszą, że jest on całkowicie bezpieczny dla zdrowia zębów i jamy ustnej, co więcej – wykazuje on działanie przeciwpróchnicze, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Przypisuje mu się także korzystne oddziaływanie na mineralizację kości poprzez zwiększenie wchłaniania wapnia.
Zastosowanie ksylitolu
W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym ksylitol znajduje szerokie zastosowanie jako niskokaloryczny środek słodzący w żywności typu ‚light’. Często możemy znaleźć go w składzie ciastek, batonów, cukierków, napojów czy gum do żucia. Często pełni on także rolę emulgatora, stabilizatora, substancji zagęszczającej oraz środka pochłaniającego wilgoć.
Jak stosować ksylitol w swojej kuchni?
Niemalże tak samo jak tradycyjny biały cukier. Z powodzeniem możemy wykorzystywać go do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów, zarówno gorących, jak i zimnych. Doskonale sprawdzi się on także do przygotowywania wypieków oraz deserów a nawet domowych przetworów.