Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w trakcie zmagania się z niestrawnością. Należy jeść regularnie oraz unikać konkretnych produktów, które zostaną omówione poniżej. Zmiana powinna być widoczna od razu.
Co jeść w przypadku niestrawności?
Niestrawność objawia się przede wszystkim nieprzyjemnym uczuciem pełności w brzuchu, który pojawia się nawet w przypadku zjedzenia stosunkowo małej porcji. Oprócz tego dochodzą do tego bóle bądź pieczenie, które odbywa się w nadbrzuszu, nudności i wymioty, zgaga i odbijanie oraz wzdęcia i gazy. Stosunkowo niewielka ilość osób wskazuje również na biegunkę oraz cofanie się pokarmu. Wszystkie wymienione dolegliwości uprzykrzają jednak życie.
Wszyscy, którzy zmagają się z niestrawnością muszą skupiać większą uwagę na tym co ląduje na ich talerzu. Techniki gotowania również odgrywają dużą rolę. Należy całkowicie wyeliminować smażenia oraz grillowanie. Należy ograniczyć ilość tłuszczy w diecie. Tak samo jak słodkości oraz tłuste śmietany.
Czosnek na pewno nie jest przyjacielem osób, które narzekają na niestrawność. Jest to związane z występowaniem w nim węglowodanów o krótkim łańcuchu. Właśnie z tego względu wiele osób nie jest w stanie ich strawić. Oprócz tego jest warzywem, które posiada fruktany. One z kolei podrażniają jelita. Mimo iż jest bardzo zdrowy, w przypadku osób z niestrawnością czosnek odchodzi w zapomnienie.
Cebula działa tak samo jak czosnek, dlatego z niej także trzeba zrezygnować.
W dalszej kolejności wskazujemy na ser żółty oraz sery pleśniowe. Wymienione produkty są bardzo tłuste i to właśnie z tego względu nietrudno doczekać się problemów z trawieniem. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek biały.
Grzyby mogą być problematyczne przede wszystkim u osób, które posiadają wrażliwy żołądek. Warto mieć na uwadze, że kiedy grzyby są smażone i spożyje się ich dużą ilość, może to wywołać problemy niemalże u każdego.
Warto wymienić również jabłka, które wywołują szereg negatywnych skutków ubocznych u niektórych osób. Chodzi o wszystkich, którzy zjedli zbyt duże ilości owoców. W organizmie zachodzą wtedy procesy fermentacyjne, które wpływają na ogólne samopoczucie. Dlatego 1 jabłko na dzień jest zdecydowanie wystarczające.
Tłusta kiełbasa także nie powinna gościć na stole osób, które mają dolegliwości z żołądkiem. Problemy te idą z reguły z parze ze zgagą.
Wszystko co smaży się na głębokim tłuszczu jest niezdrowe, jednakże osoby z niestrawnością muszą mieć się przede wszystkim na baczności. Po zjedzeniu takiego dania pojawia się uczucie ciężkości, zgaga oraz wzdęcia.
Kuchnia Polska także może wywołać spore zamieszanie w brzuchu oraz przewodzie pokarmowym. Chodzi przede wszystkim o dania tłuste i ciężkostrawne. Właśnie dlatego jeśli już na stole ma zagościć bigos czy flaki, to tylko i wyłącznie w towarzystwie odpowiednich przypraw i ziół, które dobrze wpływają na pracę jelit.
Wiele osób jednak nie jest w stanie poradzić sobie z problemem niestrawności przy pomocy diety eliminacyjnej. W ich przypadku konieczne jest sięgnięcie po odpowiednie środki, wśród których wymienia się Manti, reni, czy travisco.