Walka z chipsami i cukierkami może się wydawać rodzicom walką z wiatrakami – kto zna dziecko, które ich nie lubi? Można jednak wprowadzić zdrowe smakołyki w taki sposób, że dziecko będzie chętnie po nie sięgało, ograniczając jedzenie niezdrowych przekąsek.
O właściwe odżywianie dziecka troszczymy się już w niemowlęctwie, gdy wprowadzamy do jego diety nowe pokarmy. Zdrowo karmiony maluch będzie w przyszłości mniej podatny na otyłość, miażdżycę, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne. Nie należy tu iść na łatwiznę – wprowadzanie warzyw, a następnie owoców poskutkuje wyrobieniem u dziecka już wtedy pewnych zdrowych nawyków (preferencji smakowych). Maluchowi nie dajemy w ogóle słodyczy – póki nie pozna ich smaku, nie będzie nimi zainteresowany, a my mamy szansę uniknąć marudzenia podczas podawania posiłków warzywnych. Również pierwsze smakołyki podawane dzieciom powinny być zdrowe: przygotowujmy przekąski warzywne i owocowe, a z czasem uzupełniajmy je np. o twarożek czy jogurt. Zdrowymi i lubianymi przekąskami dla niemowląt są np. kisielki czy koktajle owocowe, bezcukrowe gofry z owocami itp. A co może spodobać się nieco starszym dzieciom?
Jak oswoić warzywo?
Chyba najtrudniej przekonać dzieci do jedzenia warzyw. Tymczasem jeśli są atrakcyjnie podane, mogą nie tylko zająć miejsce na talerzu obiadowym, ale także stać się przekąską. Alternatywa dla popularnych chipsów? Chipsy z suszonych buraków, topinambura czy marchewki! Są odpowiednio, a jednocześnie zdrowo, doprawione, więc ich smak jest bardzo atrakcyjny. Sposobem na „oswojenie” wielu warzyw, np. marchewki, słodkiej papryki czy ogórka, może być natomiast pokrojenie ich w słupki i podanie wraz z miseczkami zawierającymi domowe dipy: słodkie i słone. Alternatywą dla frytek mogą być natomiast domowe frytki z ziemniaków, batatów oraz marchewki – przyprawione ziołami i pieczone w piekarniku, a nie smażone. Takie frytki świetnie smakują z bio keczupem lub domowym dipem na bazie jogurtu, czosnku i mięty.
Owoce pod różnymi postaciami
Latem dzieci przeważnie same chętnie sięgają po owoce sezonowe. Owoce są słodkie, stanowią więc naturalny wybór jeśli chodzi o słodkie przekąski. Dostarczają jednocześnie wielu witamin niezbędnych dla dzieci. Poza sezonem jednak do dyspozycji mamy głównie jabłka, gruszki oraz owoce importowane. Warto urozmaicić dziecku przekąski owocowe – w końcu cząstkami jabłka może się szybko znudzić.
Mrożone owoce sezonowe mogą stanowić świetną bazę do koktajli owocowo-jogurtowych – pysznych i pożywnych. Poczciwe jabłko można zresztą też podawać pod różnymi postaciami. Może naturalne chipsy z jabłek? Wystarczy wydrążyć jabłka, aby pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w plastry, posypać cynamonem i włożyć do pieca. Nie musi być nastawiony na wysoką temperaturę, ale jabłka powinny tam pozostać przez kilka godzin – nie chodzi bowiem o upieczenie ich, ale o wysuszenie, pozbawienie wody. Świeże owoce – banany, jabłka, melony, gruszki, truskawki, winogrona i wiele innych – warto z kolei podać w formie owocowych szaszłyków.
Przekąski witaminowe
Jeśli dzieci lubią napoje gazowane czy żelki, można wykorzystać to, aby podać im garść potrzebnych dla ich prawidłowego rozwoju witamin. Zestaw witamin dla dzieci Visolvit może mieć postać właśnie takich zdrowych żelków lub owocowego napoju musującego przyrządzanego z granulatu. Produkty nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów, są bezglutenowe, a przy tym – pyszne.
Domowe przysmaki
Mnóstwo słodyczy kupowanych w sklepach można zastąpić domowymi ciastami i ciasteczkami. Tutaj sami dobieramy składniki, począwszy od mąki, przez substancję słodzącą, po dodatki. Ciasto bezglutenowe przygotujemy np. z mąki kokosowej albo amarantusowej, a posłodzimy je cukrem kokosowym. Idealne będzie ciasto marchewkowe, kakaowy „murzynek”, ciasto bananowe, a także domowe muffiny z różnymi składnikami. Cennymi dodatkami do takich ciast są suszone owoce oraz orzechy. Jeśli natomiast robimy ciasteczka – może tym razem zdecydujemy się na owsiano-bakaliowe?
Hitem wśród dzieci będą też wszelkiego rodzaju placki i naleśniki. Można je zrobić je tylko z mąki pszennej, ale także ryżowej, migdałowej, jaglanej, gryczanej czy owsianej. Naleśniki również nie muszą zawierać niezdrowego cukru – wystarczy trochę miodu, ksylitolu lub cukru kokosowego. Naleśniki wspaniale smakują z plastrami bananów, truskawek czy innych owoców, a polać je można syropem klonowym lub melasą winogronową.
Nie zapomnijmy też o najprostszych przekąskach – jogurcie naturalnym z granolą, owocami lub orzechami, a także o samych pestkach i orzechach. Miseczka mieszanych pestek z dyni i słonecznika z pewnością zostanie całkowicie opróżniona, a w sezonie bardzo wciąga łuskanie świeżego słonecznika.