Grzybica pochwy, nazywana także kandydozą, jest jedną z najczęstszych dolegliwości kobiet w każdym wieku. Za jej powstawanie odpowiadają drożdżaki, które uaktywniają się, gdy zaburzona zostaje równowaga flory bakteryjnej pochwy. Za jej prawidłowy stan odpowiadają pałeczki kwasu mlekowego, które ulegają zniszczeniu np. podczas antybiotykoterapii. Przy nawracającej i przewlekłej grzybicy leczeniu musi poddać się nie tylko kobieta, ale także jej partner.
Jakie są przyczyny grzybicy pochwy?
Podstawową przyczyną grzybicy pochwy jest zaburzenie równowagi mikroflory bateryjnej pochwy. Dolegliwość może też pojawić się przy obniżonej odporności. W obu przypadkach mikroorganizmy, które w naturalny sposób zasiedlają ludzki organizm, przerywają bariery ochronne i wywołują infekcję.
Podatność na grzybicę pochwy jest większa w czasie ciąży oraz zmian hormonalnych spowodowanych stosowaniem hormonalnej terapii zastępczej. Ryzyko zachorowania znacznie zwiększa antybiotykoterapia. Bardziej narażone na grzybicę pochwy są kobiety cierpiące na cukrzycę, niedokrwistość lub otyłość.
Do czynników ryzyka sprzyjających pojawieniu się grzybicy, zalicza się noszenie bielizny z elastycznych, nieoddychających materiałów, używanie wspólnych ręczników, stosowanie zapachowych płynów lub mydeł, stres i bezsenność.
Grzybica pochwy – objawy infekcji i sposoby leczenia
Najbardziej dokuczliwym objawem grzybicy jest swędzenie pochwy. Oprócz tego pojawiają się białawe, serowate upławy, a okolice intymne są zaczerwienione. Niekiedy kobieta może odczuwać ból podczas współżycia. Wystąpienie takich dolegliwości jest wskazaniem do wizyty u ginekologa. W trakcie badania określi on, czy przyczyną na pewno jest infekcja grzybicza i przepisze odpowiednie leki. Najczęściej stosowane są dopochwowe globulki przeciwgrzybicze. Oprócz tego warto uzupełnić braki flory bakteryjnej, stosując probiotyki ginekologiczne.
Grzybicy można zapobiegać, unikając spożywania nadmiernej ilości cukrów, serów pleśniowych, produktów drożdżowych oraz alkoholu. Do diety warto wprowadzić fermentowane produkty mleczne, kiszoną kapustę i ogórki. Po skorzystaniu z basenu lub sauny należy profilaktycznie zastosować preparat zawierający pałeczki kwasu mlekowego.