Spożywanie żywności przetworzonej, dużej ilości cukru powoduje wzrost masy ciała. Dietetycy podają zbiór zasad, których należy przestrzegać w codziennym życiu. Pozwolą one zachować szczupłą sylwetkę i dostarczą wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Jedz regularnie i unikaj przetworzonej żywności
Regularne dostarczanie energii pozytywnie wpłynie na samopoczucie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Najlepsze rozwiązanie to 3-5 posiłków dziennie, natomiast należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej ilości kalorii. Zachowaniu zdrowia nie służy podjadanie pomiędzy posiłkami i zamienianie posiłków na kilka przekąsek. Mało wartościowe posiłki również nie służą zdrowiu, a stanowią tylko puste kalorie. Kolację należy zjeść 2-3 godziny przed snem, a posiłki należy jadać regularnie najlepiej o stałych porach. Bezwzględnie należy unikać przetworzonej żywności, czyli fast foodów, gotowych dań, dań w proszku i produktów o długiej liście składników. Dodawane do potraw konserwanty mogą przynieść negatywne skutki dla zdrowia.
Warzywa i owoce
Podstawą każdej zdrowej diety są warzywa, które są źródłem witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Ich dobór zależy od gustu i indywidualnych potrzeb. Najlepiej spożywać surowe warzywa, ale pieczone lub gotowane na parze również są bardzo wartościowe. Warzywa można dodawać do każdego posiłku, a owoce zaleca się do 1 lub maksymalnie 2 posiłków. Owoce są źródłem cukrów prostych, które sprzyjają wyrzutom insuliny i wahaniom glukozy. Spożywanie zbyt dużej ilości owoców może sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Zdrowe węglowodany
Spożycie węglowodanów należy ograniczyć do dwóch posiłków dziennie. Mniejsza ilość węglowodanów to wyższy poziom energii, brak napadów głodu i uniknięcie podjadania. Do diety warto dodać zdrowe tłuszcze, które można bez problemu wkomponować w posiłki. Wybierając węglowodany trzeba zwrócić uwagę na ich jakość i źródło. Należy wybierać produkty z krótkim składem, a pieczywo pełnoziarniste. O odpowiednią ilość wysokiej jakości węglowodanów zadba catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/dieta-standard/.
Wyeliminuj cukier z diety
Cukier można znaleźć w wielu produktach, nawet wędlinach czy ketchupie. Chcąc wyeliminować go z diety należy czytać składy produktów i unikać tych z jego dodatkiem. Niekorzystny dla zdrowia będzie także syrop glukozowo-fruktozowy i cukier trzcinowy. Nadmiar cukru może spowodować otyłość, cukrzycę typu 2, problem z nerkami czy jelitami. Pić powinniśmy wodę lub ziołowe herbaty. Słodzone napoje to źródło pustych kalorii i niezdrowe konserwanty.
Dobrej jakości tłuszcze i nabiał
W diecie należy zachować odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jeśli nie wiemy jak poprawnie komponować posiłki, możemy zasięgnąć porady dietetyka lub skorzystać z gotowego cateringu dietetycznego. Nie należy wystrzegać się nabiału, który powinien pojawić się w diecie przynajmniej 1 dziennie. Najzdrowsza dla organizmu forma to postać ukwaszona, która jest lekkostrawna.